De dag door met dementie, helder handboek voor iedereen!

KK-boek-dementie-cover

Een oudere man met dementie houdt zijn kopje zó schuin dat de koffie over zijn overhemd loopt. Zijn partner schiet razendsnel te hulp en grijpt het kopje. De man schrikt en slaat van zich af: zijn demente brein kan deze snelle hulpbeweging niet bijhouden. Hij denkt, net als vroeger op school, dat de juffrouw hem een tik gaat uitdelen.

Dit is één voorbeeld uit de wereld die dementie heet. Mensen met dementie gaan terug in de tijd omdat het geheugen afneemt. Mantelzorgers en zorgers moeten daarom continu alert zijn op een correcte bejegening, die mensen met dementie geen angst inboezemt. Kennis van de werking van het brein, met name de achteruitgang van het brein, vormt het fundament voor het begrijpen van dementie.

Het boek De dag door met dementie maakt helder wat er gebeurt in het hoofd en in het leven van iemand met dementie. Onder andere dat denken, kiezen en zelfstandig handelen opeens niet meer gaan. Vervolgens volgt uitleg hoe je hiermee om kunt, of eigenlijk zou moeten gaan. Praktische tips illustreren hoe je een prettiger en meer ontspannen omgang met mensen met dementie kunt hebben. De heldere schrijfstijl en overzichtelijke samenvattingen maken dat je alle informatie als het ware ‘opzuigt’. En direct kunt toepassen. Prof. Erik Scherder noemt het in zijn voorwoord ‘een uiterst waardevol naslagwerk’.

Anneke van der Plaats is één van de weinige wetenschappers, die de kennis uit de neurowetenschappen koppelt aan gedrag en dan vooral dement gedrag. Daarnaast verstaat zij de kunst dit eenvoudig voor het voetlicht te brengen. Zij ontdekte dat de bejegening en de omgeving van grote invloed zijn op het gedrag van mensen met dementie. Veel zorginstellingen hebben deze kennis al met succes in praktijk gebracht. Met dit boek kan iedereen dat: thuis, in de verzorging én in het openbare leven. Familie, vrienden, buren, artsen, verzorgers, winkeliers, ambtenaren…

 

Van Nederlandse ouderen wordt verwacht dat ze langer thuis blijven als ze door ziekte of dementie afhankelijk worden. Voor mantelzorgers en familie betekent dit een extra belasting. Want zorgen voor en omgaan met iemand met dementie is niet eenvoudig. Zoals mantelzorger Irma van Milt ervaart: ‘We leven samen in een wankel evenwicht. Het is elke dag bijstellen’.

 

—————————————————————————————————————-

De dag door met dementie – Helder handboek voor iedereen

Anneke van der Plaats en Dick Kits

154 pagina’s – full color, met foto’s en illustraties    –   €  19,95

Kroese Kits Uitgeverij   –    Tel: 0183 – 640 970   –   www.dedagdoormetdementie.nl

Terug naar boven