Reminiscentie beleefplekken

Samen met Anneke van der Plaats heb ik een bezoek gebracht aan een bijzondere winkel: Tuttemerullen in Waalwijk. Alle spullen die je van vroeger thuis of van je grootouders kende, kom je hier weer tegen. Kasten , lampen, stoelen, glaswerk, bestek, serviezen, boeken, langspeelplaten, kortom een zeer uitgebreide collectie antiek en curiosa.  Je valt van de ene verbazing in de andere. En dit alles tegen uiterst lage prijzen.

Anneke van der Plaats, sociaal geriater en dementie deskundige, was enthousiast over de mogelijkheden die deze winkel biedt bij het inrichten van reminiscentie beleefplekken. Voor mensen met dementie speelt de omgeving een belangrijke rol, schrijft zij in haar boek ‘De wondere wereld van dementie’. In moderne verpleeg- en verzorgingshuizen worden daarom steeds vaker ruimtes ingericht met ‘oude spullen’. Maar ook thuis bij ouderen die met dementie worden geconfronteerd en waarbij de ‘moderne’ woonomgeving niet meer aansluit bij de veranderende belevingswereld.

Eigenaar André van Bijnen, gespecialiseerd in verhuizingen en ontruimen van seniorenwoningen en het opkopen van inboedels, startte met Tuttemerullen toen zijn voorraad te groot werd. Mede door de lage prijzen, veel artikelen zijn voor € 0,50 en € 1,00 te koop, werd het snel een enorm succes. Dat ook de zorg belangstelling toont, bleek wel toen een verpleeghuis de halve winkel in één keer leeg kocht.

www.tuttemerullen.nl

 

 

 

Terug naar boven