Ouderenzorg op Holland Doc 24

Er zijn al jaren personeelstekorten in de zorg. Gezien de vergrijzing zal dit probleem de komende jaren alleen maar groter worden. Wie zorgt er later voor je als je oud en hulpbehoevend bent? En wat houdt die zorg in? Naar aanleiding van het tweeluik Voor de leeuwen over een bejaardenhuis gerund door ROC-leerlingen (Julia von Graevenitz, NCRV, 12 en 19 september op Nederland 2) zendt Holland Doc 24 een week lang uiteenlopende documentaires uit over de verzorging van ouderen.

Gerrit van Elst laat in de documentaire Ik en mijn ouders, mijn ouders en ik (VPRO, 2005) zien hoe de relatie met zijn ouders is veranderd sinds zij oud en afhankelijk zijn en in een verzorgingstehuis wonen. Hij gebruikt daarin beelden uit een eerdere film waarin zij bezwaar maakten tegen zijn keuze voor de filmacademie en Amsterdam. Uitzending: 17 sept om 21.00 uur

De zorgfabriek (HUMAN, 2009) van Kim Brand is een prachtige illustratie van de huidige meetbaarheid- en afrekencultuur in de zorg. Bliepjes, chipcards en een ingenieus computersysteem moeten ervoor zorgen dat het personeel in een verzorgingstehuis geen minuut meer besteedt dan begroot aan de verschillende taken zoals wassen en helpen plassen. Uitzending: 23 sept om 21.00 uur

In Van later zorg (Claire Pijman en Piet Oomes, IKON, 2009) komt de bejaarde moeder van filmmaakster Claire Pijman bij haar in de straat wonen, zodat Pijman zelf voor haar kan zorgen. Maar Pijman heeft ook nog haar werk en gezin. Naarmate het slechter gaat met haar moeder, wordt het moeilijker voor de filmmaakster om vol te houden dat zij dit aankan. Uitzending: 18 sept om 21.00 uur

In Waar laten we onze opa’s en oma’s (Saskia Diesing en Jorien van Nes, VPRO, 2004) wordt een onconventionele oplossing voor het probleem van de stijgende zorgkosten voor ouderen gepresenteerd: mensen die oud en hulpbehoevend zijn worden naar een lagelonenland getransporteerd, in dit geval Gambia. Uitzending: 19 sept om 21.00 uur

Voor de ZEMBLA-aflevering Wie verschoont moeder (Nicolien Herblot, VARA, 2008) hielden familieleden van verpleeghuisbewoners dagboeken bij en maakten video- en foto-opnames. Veel ouderen blijken geen dag zonder de zorg van hun kinderen of partner te kunnen, omdat ze anders te lang in poepluiers zitten of niet genoeg eten en drinken binnen krijgen.

In de Tegenlicht-uitzending Normen en bejaarden (VPRO, 2005) laat regisseur Eugène Paashuis zien wat de gevolgen zijn van de uit overheidsbeleid voortvloeiende bezuinigingen voor verpleeghuis Weidesteyn in Hoogeveen. Betrokkenheid, beroepstrots en veerkracht van het personeel maken dat het allemaal nog nèt goed gaat. Uitzending: 21 sept om 21.00 uur

Het genoemde tweeluik Voor de leeuwen wordt dinsdag 20 september (deel 1) en donderdag 22 september (deel 2) om 21.00 uur uitgezonden.

Later als ik oud ben
Van zaterdag 17 tot en met vrijdag 23 september 2011.
Iedere dag om 21.00 uur een topdocumentaire.
Kijk voor alle de uitzendtijden op: www.hollanddoc.nl/live

Terug naar boven