Vergrijzing even grote uitdaging als klimaatverandering

‘Kernthema van goed ouder worden is mijns inziens iets voor iemand anders kunnen betekenen. Onze samenleving zorgt ervoor dat ouderen juist steeds verder in een isolement worden gedwongen. Ik vind dat een verkeerde ontwikkeling. Laatst was ik in een winkel waar een oudere dame me vroeg een brood voor haar te pakken. Het lag helemaal op het bovenste schap, maar het was wel het goedkope brood, en alleen dat kon zij betalen. Daarover wordt dus niet nagedacht. En onlangs is hier om de hoek ook het postkantoor gesloten, sinds mensheugenis een ontmoetingsplek voor ouderen. Nee, buurten veranderen niet altijd ten goede. We moeten niet alleen die supermarkt hebben waar je alles kunt krijgen, maar ook weer slagerijen, bakkers en groentewinkels. Het is nodig onze maatschappij anders in te gaan richten. We moeten veel meer gaan nadenken over een andere en betere fysieke omgeving en faciliteiten. In 2007 zat ik in een internationale denktank in Londen. Een prominente spreker noemde de vergrijzing een van de grootste mondiale uitdagingen, samen met de klimaatverandering. En dat realiseren we ons nog niet genoeg.’

Uit een interview met professor Dorly Deeg (VU Amsterdam), gepubliceerd in Het Nieuwe Oud.

Het boek Het Nieuwe Oud -wat ouder worden boeiend maakt- verschijnt 15 september 2011 bij Kroese Kits Uitgeverij.

Terug naar boven