350 miljoen extra voor PGB in 2011

Per 1 januari wordt de stop op het Persoons Gebonden Budget (PGB) opgeheven. Dat heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS vandaag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanaf 1 juli dit jaar was het niet meer mogelijk om nieuwe PGB’s aan te vragen omdat het budget op bleek te zijn. Later in het jaar werd bekend dat hiervoor toch een aantal uitzonderingen  golden, onder andere voor palliatieve zorg.

In 2011 stelt het kabinet € 350 miljoen extra beschikbaar voor PGB’s. Zij schrijft in haar brief dat er wel maatregelen moeten worden genomen om de explosieve groei van het aantal PGB-aanvragen af te remmen. Zo krijgen mensen zonder een vaste verblijfplaats en/of schulden vanaf 2011 geen PGB mee.

Nu al kunnen zorgkantoren een PGB weigeren te verstrekken bij financiële problemen. Ook krijgen licht verstandelijk gehandicapten met sterke gedragsproblemen geen PGB, vanuit de gedachte dat zij op zorg in natura zijn aangewezen.

Verder heeft het aanpakken van fraude met PGB-middelen een grote prioriteit voor de staatssecretaris.

Uit: Bijzijn 

Terug naar boven