Meer geld ouderenzorg met nieuw kabinet

Het kabinet-Rutte-Verhagen trekt bijna 1 miljard euro uit voor een betere ouderenzorg. Instellingen moeten meer financiële ruimte krijgen, waardoor 12.000 extra medewerkers aan de slag kunnen in de verzorging van ouderen en gehandicapten.

De zorginstellingen moeten kleiner worden. Dat is beter voor de te leveren zorg en zo zou er effectiever en tegen lagere kosten kunnen worden gewerkt. In het donderdag gepresenteerde gedoogakkoord wordt de strijd aangebonden met grote instelllingen. ‘Het ontstaan van grote zorggiganten wordt teruggedrongen, onder meer via een speciale fusietoets waarbij ook de geleverde zorg wordt beoordeeld.

Zorgtoeslag

In de langdurige zorg (AWBZ) komt een scheiding tussen wonen en zorg. De eigen bijdrage gaat omlaag en bewoners voor wie de woontoeslag te hoog is, kunnen zorgtoeslag krijgen.

Terug naar boven