ZZP-ers goede zorgverleners

Steeds meer zorgverleners kiezen voor een zelfstandige status en worden ZZP-er (zelfstandige zonder personeel). Ze treden uit dienstverband en bieden hun diensten vervolgens als zelfstandige aan. Dit vergt moed en lef. Een veel gehoorde reden voor deze stap is de bureaucratie en gebrek aan kwaliteit in zorginstellingen waar men werkt. ZZP-ers in de zorg tonen een stuk ondernemerschap en hebben een grote motivatie.  Uit ervaring kan ik zeggen dat zelfstandige zorgverleners zeer flexibel en gemotiveerd zijn en een hoge kwaliteit bieden. Met andere woorden: ze zijn waardevol voor de zorg.

Toch wordt dit door diverse organisaties (o.a. Actiz en CNV) niet herkend en erkend. Met deels onjuiste argumenten worden ZZP-ers ofwel het fenomeen ZZP negatief bejegend. Actiz weert ZZP-ers uit de (thuis)zorginstellingen en CNV kwalificeert ZZP-ers in ziekenhuizen als te duur en te lage kwaliteit. En dit terwijl de instellingen en ziekenhuizen niet zonder deze zelfstandigen kunnen en hen al lang omarmd hebben. Er wordt totaal voorbijgegaan aan de voordelen van deze vakmensen: flexibel, geen ziekteverzuim, gemotiveerd en goede kwaliteit. Kwalificaties die efficiency en rentabiliteit verhogen.

Wellicht zal de praktijk het gelijk van de ZZP-er als waardevolle kracht tonen. Want het fenomeen ZZP biedt vele voordelen en is niet meer weg te denken. Wenselijk gaan organisaties die vasthouden aan oude structuren zich inspannen deze voordelen te zien.

Terug naar boven