Consumentenbond komt met voorstellen bezuinigingen in de zorg

 De Consumentenbond is bang dat de patiënt de dupe wordt van de aankomende bezuinigingen in de gezondheidzorg. Om dat te voorkomen komt de bond met een alternatief bezuinigingsplan. In dit plan leveren alle partijen een bijdrage; de medisch specialisten, ziekenhuisdirecties, zorgverzekeraars en ook de consument.
 
De kern van het plan is dat er meer zorg in de wijk wordt geboden, waardoor mensen minder snel een beroep hoeven doen op ziekenhuiszorg. Een andere besparing is het spreiden van bijzondere operaties en behandelingen. Het gevolg is dat ziekenhuizen niet meer altijd alles kunnen doen, waardoor mensen soms iets verder moeten reizen.
“De makkelijke weg is schrappen in het basispakket en de verplichte eigen bijdrage flink opschroeven. Maar dan is de patiënt het kind van de rekening”, zegt Consumentenbonddirecteur Bart Combée. “Wij kiezen dus voor een andere weg, waarbij iedereen een bijdrage moet leveren, en niet alleen de zorgconsument. Het zijn stuk voor stuk maatregelen die het budget flink ontlasten. Of hiermee de bezuiniging van 11 miljard euro wordt gehaald, durf ik niet te zeggen. Aan het Centraal Planbureau de schone taak om de rekensom te maken.” In totaal moet er 11 miljard bezuinigd worden, ongeveer 20 procent van het totale budget.Lees het plan op:

http://www.consumentenbond.nl/morello-bestanden/508993/20100315_position_paper_bezuinigingen_in_de_zorg.pdf

Terug naar boven